Raamkozijnen

In het algemeen kan gezegd worden dat de kosten voor een nieuw raam hoger zijn dan de kosten voor een nieuw kozijn. Voor een raam is namelijk meer materiaal nodig om de bewegende delen te vervaardigen. Behalve de materiaalkosten krijgt u uiteraard ook te maken met de montagekosten. Deze zijn afhankelijk van zowel het gehanteerde uurtarief als de opdracht zelf.

Het vervangen van ramen

Veel woningbezitters die nieuwe kozijnen laten plaatsen, kiezen ervoor om tegelijkertijd hun ramen te laten vervangen. Ramen zijn namelijk van grote invloed op de isolatiewaarde van een woning. Waar u deze al verhoogt met het plaatsen van nieuwe kozijnen, is het tevens plaatsen van dubbel glas of isolatieglas van extra toegevoegde waarde. Dit helpt u nog meer om warmte binnen te houden. Bovendien is het vervangen van ramen binnen bestaande kozijnen een lastige klus omdat de kozijnen gedeeltelijk gedemonteerd dienen te worden. Pakt u alles in één keer aan, dan scheelt dit dus een hoop moeite. 

Het materiaal van het raam

Net als bij het plaatsen van nieuwe kozijnen heeft u ook bij het plaatsen van nieuwe ramen de keuze uit diverse materialen. Bij het materiaal van een raam denken velen automatisch aan glas, maar dit vormt slechts de beglazing. Onder het raam wordt het beweegbare gedeelte verstaan. De meeste mensen kiezen voor ramen van hetzelfde materiaal als waarvan hun kozijnen zijn gemaakt. Wederom heeft de materiaalkeuze invloed op de hoogte van de prijs. Bovendien heeft u bij het plaatsen van nieuwe ramen ook de keuze uit verschillende raamtypen die tevens invloed op de prijs hebben.

Raamtypen

Wanneer u op zoek gaat naar informatie omtrent het plaatsen van nieuwe ramen, zult u met heel wat termen geconfronteerd worden. Een van de meest toegepaste raamtypen is het draairaam, dat bijna overal te plaatsen is. Dit raam kan naar binnen of naar buiten draaien. Een draaikiepraam draait en kiept naar binnen en zorgt voor een constant frisse luchtstroom. Bovendien is dit type raam inbraakwerend. Een uitzetraam is ideaal voor het toelaten van licht in en het ventileren van kleine ruimtes. Daarnaast bestaan er ook nog valramen, schuiframen, stolpramen en vaste ramen. Deze laatste categorie is doorgaans het goedkoopst.

Raamkozijnen specialist

Het plaatsen van kozijnen en ramen is een lastige klus die niet zomaar iedereen voor zijn rekening kan nemen. Dienen uw kozijnen en ramen vervangen te worden, dan dient u dit over te laten aan een kozijnspecialist om ervoor te zorgen dat de klus naar behoren wordt uitgevoerd. Bovendien krijgt u dan ook nog eens garantie op de ramen en kozijnen. De kozijnspecialist meet de kozijnen en ramen nauwkeurig in en plaatst ze met dezelfde precisie. Doorgaans geldt dat de montagekosten ongeveer even hoog liggen als de kosten voor de kozijnen zelf.

Materiaalkeuze

Verreweg de meeste mensen kiezen ervoor om ramen te laten plaatsen die van hetzelfde materiaal als de kozijnen zijn vervaardigd. Ook hier geldt logischerwijs dat kunststof vanwege de lage grondstofprijs het goedkoopst is. Wat betreft onderhoud kunt u wel zeggen dat een kind de was kan doen. Aluminium ramen zijn net als aluminium raamkozijnen aanzienlijk duurder, maar wel maximaal sterk en weerbestendig. Hout ademt een authentieke uitstraling, maar is wel het meest onderhoudsintensief van alle materiaaltypen.

Isolatieglas

Laat u nieuwe raamkozijnen en ramen plaatsen, overweegt u dan ook direct om isolatieglas te laten plaatsen. Dit type dubbel glas bevat in zijn spouw een edelgas dat de isolerende werking van de twee aparte delen nog eens verhoogt. Het combineren van nieuwe kozijnen (vooral kunststof) levert in combinatie met isolatieglas qua woongenot de beste resultaten op. Ook merkt u deze investering direct terug op uw energierekening. Momenteel is HR++ glas het glas met de beste prijs-kwaliteitverhouding. Via kozijnen-vergelijker.nl vraagt u eenvoudig offertes van specialisten in uw regio op.